Fakta om däck

Vinterdäck

Definition
Vinterdäck kan vara antingen dubbade eller odubbade (friktionsdäck). Vinterdäck ska vara märkta med M+S, M-S, M.S, M&S, MS där bokstäverna står för Mud + Snow. Det finns även vissa, oftast grovmönstrade originaldäck till större bilar, som är M+S märkta men som inte är tillåtna vid vinterväglag. Dessa däck har en hårdare gummiblandning som inte är lämplig för svenska vintervägar.

När ska man ha vinterdäck?
Gummiblandningen i däcken är anpassad efter temperaturen. Sommardäcken blir för hårda när det är kallt. Vinterdäcken bör därför sitta på när temperaturen kryper under +5°C.

Från 1 december till 31 mars är det krav på vinterdäck när vinterväglag råder. Vinterdäcken måste enligt lag ha minst 3 mm mönsterdjup. Dessa regler gäller för personbilar, lätta lastbilar och bussar med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagnar som dras av dessa fordon.

Det är tillåtet att köra på dubbdäck från 1 oktober till 15 april.

Bästa däcken bak
För att minska risken för sladd rekommenderas att de bästa däcken monteras bak. Detta gäller oavsett om bilen är fram-, bak-, eller fyrhjulsdriven.

Sommardäck

Även sommardäck bör ha minst 3 mm mönsterdjup. När sommardäcken slits under 3 mm ökar bromssträckan samt risken för vattenplaning betydligt, vid vått väglag. Den lagliga gränsen för mönsterdjup på sommardäck är 1,6 mm.

Regler för släpvagn

Om dragbilen är utrustad med dubbdäck måste släpvagnen också ha dubbdäck, när vinterväglag råder. (Odubbade vinterdäck och sommardäck är tillåtna på släpet om vinterväglag inte råder.)

Om dragbilen är utrustad med odubbade vinterdäck kan släpet ha dubbade eller odubbade vinterdäck (även sommardäck om vinterväglag inte råder).

Däckdimensioner

Däckdimensionens betydelse
Ex 195/65R15  91V
195 är bredden på slitbanan i millimeter.
65 är höjden (profilen) på däcket baserad i % av bredden.
R står för radial vilket anger däckstommens uppbyggnad.
15 är en kod och betyder att fälgens diameter är 15″.

91 är en kod för däckets belastningsindex som kan översättas till kg och anger hur mycket vikt däcket klarar.
V anger däckets hastighetsindex. Se tabell nedan.

Regler för hastighetsindex

Sommardäck till EG-typgodkända personbilar och personbilar som har tagits i bruk den 1 januari 1996 eller senare ska ha en hastighetskapacitet som överensstämmer med, eller är högre än bilens högsta konstruktiva hastighet. På övriga personbilar behöver sommardäcken inte vara dimensionerade för högre hastighet än 180 km/h.

Hastighetsbeteckningar

Q 160 km/h
R 170 km/h
S 180 km/h
T 190 km/h
H 210 km/h
V 240 km/h
W 270 km/h

Datummärkning

Däck har en tre- eller fyrsiffrig kod som talar om när det är tillverkat. Fyrsiffrig märkning började införas i slutet av 1999. De allra flesta fabrikanter har infört den fyrsiffriga märkningen från och med 2000. De flesta däck som tillverkats på 90-talet har en trekant efter den tresiffriga datumkoden – dock inte alla.

Följande varianter av märkning finns:

1200 – betyder att däcket är tillverkat vecka 12 år 2000
128 < – betyder att däcket är tillverkat vecka 12 år 1998
128 – betyder troligtvis att däcket är tillverkat vecka 12 år 1988 men däcket kan också vara tillverkat 1998, eller 1978.
OBS: Kom ihåg att ett felaktigt lufttryck försämrar bilens köregenskaper, ger en högre bränsleförbrukning samt förkortar däckens livslängd.

Öppettider

 • Bilverkstad

  Öppettider
  Mån-Tors: 07:30 – 17:00

  Fre: 07:30 – 16:00

 • Däckverkstad / Biluthyrning

  Öppettider
  Mån-Tors: 08:00 – 17:00

  Fre: 08:00 – 16:00


Offertförfrågan

Skicka oss gärna en offertförfrågan så återkommer vi så fort vi kan.

Köp däck

Köp dina däck i vår webbshop