Motordepån är en bilverkstad i Järfälla

AC-reparation & AC-service

Precis som en bils motor behöver också ett AC-system service för att fungera effektivt och utan problem. Ett väl fungerande AC-system är smidigt att använda och ökar både komfort och säkerhet. Vi är certifierade och utbildade för att kunna serva AC på bästa sätt. Till oss är du välkommen oavsett om du vill serva eller reparera din AC eller bara göra en kontroll i samband med en vanlig bilservice.

Varför är AC-systemet i bilen viktigt?

Reparation av luftkonditioneringssystemet (AC) i en bil är en viktig uppgift som bör utföras av en kvalificerad tekniker. AC-systemet är ansvarigt för att hålla bilens interiör sval och bekväm under varma dagar. En fungerande AC är också viktig för att avfukta bilens interiör, vilket hjälper till att hålla rutor fria från imma under fuktiga förhållanden. När det finns problem med AC-systemet, kan det bero på flera olika orsaker. Här är en översikt över de vanligaste stegen i processen för att reparera en bils AC-system:

1. Diagnostik

Det första steget är att diagnostisera problemet. Detta kan innebära att man kontrollerar AC-systemets komponenter såsom kompressor, kondensor, expansionsventil och förångare. En tekniker kan också behöva kontrollera systemets kylmedelsnivåer med hjälp av specialutrustning för att se om det finns läckor eller om systemet behöver fyllas på med kylmedel.

2. Läckdetektering

Om det misstänks att det finns en läcka i systemet, kan teknikern använda flera metoder för att hitta den, inklusive UV-färgämnen som tillsätts i kylmedlet och lyser under UV-ljus, eller genom att använda en elektronisk läckdetektor. Att hitta och åtgärda läckor är avgörande för att systemet ska kunna fungera effektivt.

3. Byte av komponenter

Om en specifik komponent i AC-systemet är trasig, till exempel kompressorn, kondensorn eller förångaren, måste den trasiga delen bytas ut. Detta kan vara en tidskrävande och tekniskt utmanande process, beroende på bilmodell och var komponenten är placerad.

4. Påfyllning av kylmedel

Efter att eventuella läckor har åtgärdats och trasiga delar bytts ut, måste systemet fyllas på med kylmedel. Detta måste göras med noggrannhet för att säkerställa att rätt mängd kylmedel används, vilket är avgörande för systemets effektivitet.

5. Systemtest

När reparationen är klar bör teknikern utföra ett systemtest för att säkerställa att AC-systemet fungerar korrekt och effektivt. Detta inkluderar att kontrollera luftflödet från ventilerna, temperatur och att systemet inte läcker.

Tips för underhåll

För att minimera risken för framtida problem med AC-systemet, är det viktigt att regelbundet kontrollera kylmedelsnivåerna och byta ut kabinluftfiltret enligt tillverkarens rekommendationer. Det kan också vara fördelaktigt att använda AC-systemet regelbundet, även under kalla månader, för att hålla komponenterna välsmorda och i gott skick.

Vi erbjuder delbetalning i samarbete med Santander Consumer Bank. Klicka på knappen för mer information och ansökan.

Öppettider

 • Bilverkstad

  Öppettider
  Mån-Tors: 07:30 – 17:00

  Fre: 07:30 – 16:00

 • Däckverkstad / Biluthyrning

  Öppettider
  Mån-Tors: 08:00 – 17:00

  Fre: 08:00 – 16:00


Offertförfrågan

Skicka oss gärna en offertförfrågan så återkommer vi så fort vi kan.

Köp däck

Köp dina däck i vår webbshop

Kontaktuppgifter

Delbetalning

Vi erbjuder delbetalning i samarbete med Santander Consumer Bank.
sant_consumer-bank_positivo_RGB

Leverantörer och samarbetspartners till Motordepån i Järfälla